Dave and Amy Elwell Built this Beautiful Masterpiece from the Ground Up

Nestled deep in the trees just minutes from downtown Bellevue sits a gorgeous, sprawling Hampton shingle rambler with peekaboo views of sparkling Lake Washington.

Reconstructed from the ground up and modeled after the beloved rancher floor plan of the first home the couple ever lived in together, Dave and Amy Elwell built a beautiful masterpiece within which to raise their three school-age daughters.

“We originally bought in 2005 when this was just a 1968, 2,200-square-foot home that needed some dressing up in order to make it livable,” Dave explains. “It had three bedrooms, two bathrooms, was the second home we ever owned, and we bought it knowing we would eventually tear it down to build something with more space for our growing family.”

Cosmetic improvements held them over for a while, but as their third daughter reached middle school and the two eldest entered high school, it was finally time for the Elwells to make their dream home a reality.

While her builder husband oversaw the construction, it was Amy who took the reigns of the project, creating a vision and carefully selecting every detail to ensure it all came beautifully to life.

“That’s probably the scariest part about the whole process,” she says. “I had all of these images saved everywhere of things that I liked about other homes, but then I had to try and find the common threads to pull it all together. You just don’t quite know how it’s going to turn out until it’s done, but we’re very happy with how it did.”

The Details:

  • + 2015: construction completed
  • 
+

  • 6,800 square feet
  • 
+

  • 5 bedrooms
  • 
+

  • 5.75 bathrooms
  • 
+

  • 1-acre lot

Kitchen: The gorgeous all-white kitchen features Carrara Venatino marble countertops, and one of the favorite features in the home: a built-in Miele coffeemaker.

Master Wing: The couple’s luxurious master wing sits at the opposite end of the home from their daughters’ bedrooms, laundry room and garage. The combination family room, bed, bath, walk-ins and den comprise a quiet oasis, which, according to them, can rival even the nicest of hotels.

Master Bath: The master bath boasts a world-class, freestanding soaking tub made of a highly specialized combination of volcanic limestone and resin from Victoria + Albert. Dogs not included.

Upstairs Bonus Room: One of the guiding principles during the rebuild was that the home had to be kid-friendly, a place the girls would want to bring their friends. Originally planned to be just one level, the bonus space upstairs includes a guest room, wet bar, big screen, comfy couches and plenty of hangout space for games, crafts and the frequent high school lunch break.